Při otevírání pevnosti zaplnili Bastion I řemeslníci

Zatímco na hradbách probíhala bitva rakouských a pruských jednotek, na Bastionu I se usídlili řemeslníci. Byla k vidění nejen tradiční pevnostní řemesla, ale i jemné ruce krajkářky či hrnčířky. Kdo potřeboval pořádně nasytit, v kuchyni u Ryby měl jedinečnou možnost ochutnat starodávné pokrmy. Kdo toužil jen po něčem dobrém na zub, mohl okusit tradiční pečivo či výtečné špaldové sušenky.



Booking.com


Otevírání pevnosti v Josefově první sobotu po Velikonocích se neslo v slavnostním duchu. V celém Josefově se objevila spousta atrakcí spojených s pevností. Nemohli jsme u toho chybět ani my s našimi dětmi.

Program začal komentovanou prohlídkou celým pevnostním městem se zastávkami u všech významných pevnostních objektů a muzeí, které město Josefov nabízí. Řada návštěvníků ani netuší, že kromě podzemních chodeb může navštívit například První vojenskohistorické muzeum M. Frosta, Muzeum W. Matušky nebo třeba Traxlerovu sýpku či Bastion IV. Všechny objekty byly otevřené a celá komentovaná prohlídka se těšila zájmu návštěvníků.

Komentovaná prohlídka Josefova byla v rukou opravdových odborníků

Vrcholem slavnostní akce byl pochod pruských a rakouských vojsk pevnostním městem a následná bitva na hradbách. Po bitvě se všichni přesunuli na Bastion I, který byl již od rána sídlem nejen řemeslníků, ale i polní kuchyně či mistrů cukrářských a pivovarnických.

Tradiční řemeslníci jako hrnčíři, košíkáři nebo třeba krajkářka seznamovali návštěvníky nejen se svými díly, ale i s řemeslem jako takovým. Možnost vyzkoušet si jejich těžkou práci potěšila nejen děti.

Těžká práce na pevnosti

Řemeslo kovářské

Mistr písař

Možnost výroby na hrnčířském kruhu

Práce na hrnčířském kruhu

Těžká práce kamenická

Děti si vyzkoušely techniku paličkování

Kuchyně u Ryby se postarala o přehlídku historických pokrmů. Na výběr byla polévka Welington z 18. století a hlavní chody z období Říma (Hrášek s houbami), z 15. století (Vepřové na jablkách) a ze 17. století (Fazole se švestkami). Pro labužníky byla nadívaná ryba s bylinkami. Můžu upřímně říci, že na českých akcích se takovéto občerstvení příliš nevidí. Organizátorům plusové body…

READ  Po svatém Havlu je čas na Císařské hody aneb do Kouřimi na Svatohavelské posvícení

Kousek od kuchyně u Ryby byla k mání staročeská sakrajda, stará pochoutka cechu perníkářského, povidlím a ořechy vlašskými nadíváná. A nejen to… Pastva pro oči i pro jazyk. A kdo chtěl něco zdravějšího okusiti, pak mohl špaldové sušenky na tisíc způsobů zakoupiti. Když jsme viděli těch druhů sušenek, nevěděli jsme, kterou vybrat, slané, sladké, s chili či nivou, rakytníkem nebo goji..

Mistr cukrářský…

… a pastva pro oči i chuťové buňky

a staročeská sakrajda

Sušenky na tisíc způsobů

Kterou asi vybrat?

A co k pití? Ani na to pevnost nezapomněla a nechala namíchat speciální pivo Šancovák. Kdo nemohl nebo nechtěl alkohol, čekaly jej domácí bylinné limonády z Červeného Kostelce. Žádné chemické limonády, ale pouze dva tradiční staročeské nápoje pivo a byliny.

Mistr pivovarnický

Josefovský Šancovák

Tradiční bylinné sirupy z Červeného Kostelce

Sirupy na kašel, trávení či nespavost…

Pro děti byl přichystaný dřevěný kolotoč a jízda na koni či poníkovi na hradbách. Příliš často se po hradbách na koni v dnešní době neprojedete…

Poník na hradbách byl příjemným překvapením hlavně pro děti

Dřevěný kolotoč k službám pro všechny děti

Před pokladnou na návštěvníky čekala možnost koupit ručně vyšívané látky, kroje a další nádherné věci přímo od výrobce.

Vyšívaná nádhera

a paní mistrová

A takhle to vypadali na Velikonoce.

Kdo nebyl v sobotu s námi v Josefově, bude mít další možnost již poslední dubnový víkend, kdy se koná oslava jara – Josefovské čarování společně s koncertem kapely Vesna.

Ukázku kapely si můžete pustit tady.

A na závěr ještě pár momentek ze sobotního odpoledne.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..