Vydejte se na Bišík neboli Bischofstein a poznejte Jiráskovy Skály

Dříve by mě nenapadlo psát o skalách, které mám kousek od domova. Jenže pro spoustu z vás je vzdálenost od domova do těchto skal stejná jako třeba pro mě na Moravu či Krušných hor, a tak by pro vás tento článek mohl být užitečný. Místní nazývají tento skalní hrádek zdrobněle Bišík, ale pro turisty je místo známé spíše jako Jiráskovy Skály nebo jen jednoduše Skály. Bišík je samozřejmě ve stínu známých skalních měst v okolí (Adršpach či Teplické Skály), ale ač malý rozlohou, nabízí krásné výhledy a příjemné klidné prostředí nerušené davy turistů, které navštěvují nejznámější místa našeho regionu. Vydejte se tedy s námi na Bischofstein.
Booking.com


Dostanete se sem autem po nenápadné silničce z Teplic nad Metují, silnička je úzká a v zimě se neudržuje, proto již příjezd do tohoto místa působí jako cesta na konec světa. Konec to ale není, neboť silnička pokračuje dál a napojuje se na silnici do Stárkova. Oficiálně je v tomto úseku zákaz vjezdu, ale tento zákaz je takový zvláštní a ani já jako místní nevím, zda se zde smí jet nebo ne. Nicméně snažím se respektovat místní přírodu a tudy nejezdit a využívat příjezd od Teplic nad Metují. Ze silničky právě v úseku mezi osadou Skály a Stárkovem jsou nádherné výhledy na oblast Broumovských stěn a polských Stolových hor.

Co vás čeká po příjezdu do osady Skály?

Nejprve se nabízí zastavit se v místní restauraci. Je vybudována v zámečku Bischofstein a nabízí super prostředí právě pro rodiny s dětmi. V zahradě zámku je spousta atrakcí pro děti včetně dvou trampolín, lanovky a provazové stezky, pro menší děti jsou zde houpačky, pískoviště či prolézačky. Klidné místo ve stínu stromů doporučuji pro relax s malými dětmi, protože tu můžete sedět dlouhé hodiny a rozjímat v krásné přírodě.

Zámeček Skály slouží dnes jako restaurace

Zámeček Skály slouží dnes jako restaurace

Zámeček Skály slouží dnes jako restaurace

U zámečku je příjemné prostředí pro děti

U zámečku je příjemné prostředí pro děti

U zámečku je příjemné prostředí pro děti

U zámečku je příjemné prostředí pro děti

Pěkná restaurace na Bischofsteinu

Pak se můžete vydat na dva výlety. Jedním z nich je skalní skupina kolem vrcholu Čáp, kde byla v roce 2014 vybudována rozhledna a kam vás někdy zavedu, protože jsme zde s dětmi již několikrát byli a druhou možností je okruh kolem Černého jezírka a výstup na skalní hrádek Bischofstein neboli Jiráskovy Skály. My jsme se tentokrát vydali sem.

READ  Romantický hrad Vranov nad Malou Skálou

Hned po opuštění areálu zámečku se dostanete k Černému jezírku. To má název podle černé barvy, která je způsobena rašelinou na dně. V jezírku je neskutečně čistá voda a na hladině najdete spoustu vážek. U jezírka je klid a ticho, posezení na břehu je rozhodně balzám na duši. Jezírko je krásné v každé roční době, ale samozřejmě na jaře je jako vše v naší zemi nejkrásnější. Kolem jezírka vede stezka, z které odbočuje značka na vrchol skal.

Nádherné Černé jezírko

Nádherné Černé jezírko

Nádherné Černé jezírko

Na vrcholku skal postavený hrad byla klasická stavba z 14.století, která sloužila za husitských válek jako obranný hrad. Jako obvykle u těchto staveb, byl během let hrad několikrát bořen a obnovován, až ztratil svou funkci a byl zcela zbořen. O historii hradu se dočtete na tabuli na stezce na vrchol (zde v pdf: http://www.bischofstein.wz.cz/tab_hrad.pdf). Alois Jirásek do tohoto místa zasadil děj románu Skály, který se odehrává po Bílé hoře. Nebudu vás ale těmito historickými záležitostmi zdržovat.

Výstup na vrchol

Na vrchol se dostanete po pěkném dřevěném schodišti, které si maximálně užívala naše dvouletá dcerka, která celou cestu sama vylezla. Schody vedou lesem a dovedou vás do vrcholové partie, kde po podchodu kamennou bránou přijde na rozcestí. Teď vás čeká poslední vrcholový úsek, který již je poměrně exponovaný a je nutné dávat na děti velký pozor. Schůdky jsou úzké a příkré a na vrcholu je docela vzdušná partie. Výhledy na protější zalesněný Čáp a další skály, ale hlavně na celou oblast od Ostaše, přes Božanovský Špičák, Malou i Velkou Hejšovinu a Bor až k Orlickým horám jsou nádherné a pokud je dobrá viditelnost zcela bezkonkurenční. Já jsem docela patriot a nedám dopustit na dvě oblasti ČR – místo mého dětství České Švýcarsko a místo mého bydliště Náchodsko a Broumovsko – takže píšu samé superlativy. Klidně napište do komentářů, jak zapůsobil Bischofstein na vás.

Dřevěné schodiště na vrchol

Kamenná brána

Kamenná brána

Skalní okno na Bischofsteinu

Stoupáme ještě výš

Výhledy na okolní skály

Výhled na Ostaš, Broumovské stěny a Hejšovinu

Vrcholová plošina

Děti si to na skalách užily

Skalní věže

Cesta dolů od posledního rozcestí vede jinudy, takže i zde uděláte malý okruh a pokračujete později kolem jezírka. Zdejší vážky jsou prý unikátní, děti z nich rozhodně měly zážitek. Kolem jezírka se dostanete zpět k zámečku a po občerstvení se můžete vydat na vrchol Čápu nebo si jej nechat zase na jindy.

READ  Relaxace a koupání v krajině bříz - Nyíregyháza a letovisko Sóstó

Uvidíte, že Jiráskovy Skály jsou místo, které vás okouzlí a kam se budete rádi při každé příležitosti vracet.

Výhled na zámeček Skály

Stezka kolem jezírka

Skály od jezírka

Booking.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..