Víte, kde se nachází Loreto se slavnou Svatou chýší?

Po Římu a Vatikánu třetí nejvýznamnější poutní místo Itálie. Vždyť se zde nachází slavná Svatá chýše, údajný dům Panny Marie, přenesený podle legendy ve 13.století z Nazaretu do Itálie. Po vzoru této chýše byly později stavěny kopie loretánské kaple po celé Evropě. To je slavné Loreto, které se svou polohou jen 6 kilometrů od pláží Jaderského moře představuje ideální výletní místo při dovolené u moře. Tak nezapomeňte a při vaší dovolené jej určitě navštivte.

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Do Loreta jsme zavítali po koupání na pláži v Numaně, odkud je vzdálené zhruba 20 minut. Ještě blíže je to do některých středisek, která jsou již v rovině – Porto Recanati například je vzdálené asi 6 km. Samotné Loreto je však položené na kopci a je z něj nádherný výhled na moře a na celý park Conero. V Loretu se nám podařilo zaparkovat na bezplatném parkovišti, ale počítejte zhruba s 10 minutami chůze do historického centra. Sice máte u parkoviště centrum, jak se říká, hned za rohem, ale cesta vede do kopce a obchází mohutné hradby. Naše filozofie ale je obvykle taková, že těch 10 minut za ta eura stojí.

Mapa centra Loreto

Mapa okolí Loreta

Poloha Loreta

Tak a teď tedy konkrétně k parkování: Příjezd od dálnice nebo silnice SS16 (hlavní silnice spojující Anconu s Pescarou) je do kopce přes asi dvě serpentiny. Následuje příjezd k hradbám a křížovatka, kde odbočuje jedna silnička nahoru do další serpentiny a druhá doleva dolů prudce z kopce. Tato silnice se jmenuje Viale Ungheria a je sem i značené parkoviště. První je vlevo hned za křižovatkou a je placené (a docela dost), pokračujeme dolů a zde máme dvě možnosti – první je odbočit hned další odbočkou doleva a kousek za odbočkou najdeme parkoviště (toto je přes nás neověřené) a druhá možnost je pokračovat dolů na další křižovatku (je zde stopka) a hned za ní najdeme druhé parkoviště, které je zdarma (Via Don Orlando Borromei) – toto je přes nás (2018) ověřené. Omlouvám se za nudný popis, ale často nás čtenáři prosí o podrobné popisy parkování.

READ  Termální lázně pod širým nebem a zdarma? Ano, v Toskánsku jich najdete hned několik – část třetí: Bagni San Filippo

Cesta do města je tedy do prudkého kopce – vrátíme se na první křižovatku a pokračujeme kolem hradeb nahoru po Via Don Giovanni Minzoni k bráně Porta Marina, kde již vstoupíme do historického středu města.

Zadní část baziliky

Co tedy v Loretu uvidíme?

V prvé řadě samozřejmě slavnou baziliku (Basilica della Casa Santa). Tuto monumentální stavbu nemůžete minout, tvoří dominantu celého města. Projdete bránu Porta Marina a historickou uličkou stoupáte kolem monumentální baziliky a hledáte ten správný vchod. Nejprve minete malou boční kapli, do které je samostatný vstup a poté přijdete na náměstí, kde se před vámi ukáže bazilika v celé kráse. Bazilika je nádherná, jen je třeba dodržovat zásady pro vstup – nesmí se tu fotit a je to opravdu přísně střeženo. Dokonce jsme byly svědky, jak pro jednoho z turistů přijela policejní hlídka a odvezla jej na stanici. Dále se zde nesmí s holými rameny, ale na rozdíl od jiných kostelů, zde dostanete šál na zahalení a nemusíte nosit svůj.

Bazilika patří k nejposvátnějším stavbám v Itálii. Uvnitř totiž stojí Santa Casa – Svatá Chýše – dům Panny Marie. Podle legendy byla Svatá Chýše přenesena v roce 1291 anděly z Nazaretu do dnešní Rijeky v Chorvatsku. Následně se přesunula přes Jaderské moře na druhou stranu do Itálie do lesa u Ancony a pak popoletěla kousek dál k městečku Recanati (mimochodem úžasné město, co se polohy na kopci týče – vzdálenost z Loreta cca 30 minut). Tolik legenda. Realita je asi taková, že svaté kameny z domu Panny Marie nechal převézt z Nazaretu jeden epeirský despota jako svatební dar pro svou dceru a z nich byla tato stavba opět v Itálii složena.

Svatá chýše je takový samostatný domeček, který je ukrytý uvnitř baziliky. Vypadá nenápadně, ale je cílem poutníků s celého světa, stejně jako zpodobnění Černé Matky Boží, jejíž soška od 16.století zdobila baziliku. Bohužel v roce 1921 shořela, a tak byla nahrazena soškou novou. Černé Madony byly pokládány za obzvláště zázračné, proto její přítomnost ještě podtrhuje zázračnost tohoto místa. Na naši dceru rozhodně toto místo udělalo dojem.

READ  Koupání v pohádkových vodopádech. První den v Bosně.

Od náměstíčka s bazilikou vede úzká romantická ulička s kavárnami a bary, kde je příjemné posezení, ale jinak Loreto je hlavně bazilika. Takže si ji maximálně užijte, nic moc tu jinak nenajdete.

Ulička vedoucí k bazilice

Ulička vedoucí k bazilice

Kašna před bazilikou

Kašna před bazilikou

Vchod do baziliky

A tady je celá bazilika

A tady je celá bazilika

Pouliční umění před bazilikou

Pouliční umění před bazilikou

Pouliční umění před bazilikou

Boční přístavba u baziliky je také nádherná

Boční přístavba u baziliky je také nádherná

V boční kapli

No, a protože se v bazilice opravdu nesmí fotit, ještě foto z interiéru – foto nic moc, ale jinak Svatá Chýše je střežená jako státní poklad.

Svatá Chýše v Loretu

Booking.com

2 komentářů

  1. Dobrý den,
    chci se zeptat, jestli nemáte nějaké reference na společnost ItaliaTravel, chceme s nimi vyrazit do Bibione, právě i s prckama, tak aby vše bylo v pořádku. A ještě jeden dotaz, ten se týká jízdy v autě… našemu staršímu bývá v autě špatně, Itálie to je samá zatáčka, asi si dost užije. Nemáte nějaké tipy, jak s tím bojovat, kromě prášků… ?

    1. Dobrý den, my nemáme zkušenosti s žádnou CK, jezdíme po vlastní ose, ubytování hledáme přes Booking.com nebo přímo. Našim dětem se také dělá špatně, snažíme se to řešit pomocí žvýkaček, docela to pomáhá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..