První den v Umbrii – návštěva historického Spoleta

Spoleto je prý jedno z nejkrásnějších měst střední Itálie. Opravdu, majestátní pevnost na kopci, historický most přes propast řeky Tessino a nádherná bazilika patří k pěkným místům, které stojí za to navštívit. Bohužel město je ale již příliš velké, a proto tyto krásné a unikátní stavby zastínilo brouzdání po historických uličkách, které nás ale již příliš neupoutaly. Pokud si ale naplánujete návštěvu trochu jinak, město vás rozhodně zaujme. V následujícím příspěvku vám poradíme jak na to.

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Návštěvu Spoleta jsme nevymysleli příliš dobře. Místo abychom většinu času strávili v okolí pevnosti a baziliky, toulali jsme se po úzkých uličkách, které ale nejsou příliš malebné a v porovnání s jinými městečky moc neupoutají. Spoleto má však šikovnou infrastrukturu, která, když ji využijete lépe než my při naší nepřipravené návštěvě, vám umožní dostat se rychle a bez námahy z parkoviště k pevnosti a zpět a většinu času strávit na nejzajímavějších místech bez nutnosti procházet méně zajímavá místa.

Podzemní eskalátory vedoucí z parkoviště do historického centra

Ve Spoletu totiž ze tří hlavních parkovišť vede systém podzemních eskalátorů a výtahů, kterými se dostanete až na nejvyšší bod a dominantě města – k pevnosti Rocca Albornoziana ze 14.století. Pro parkování je nejvýhodnější parkoviště Posterna, odsud se totiž dostanete po žluté trase až na Piazza Campello – náměstí těsně pod pevností. Posterna je parkovací dům, kde zaplatíte méně než na venkovních parkovištích, nesvítí vám do auta slunce a jste hned u této trasy. Na parkovišti jsou i toalety. Parkoviště Ponziana je venkovní a je zde méně místa, parkoviště Spoletosfera je daleko a modrá trasa vede do modernější části centra.

READ  Koupání v pohádkových vodopádech. První den v Bosně.

Pokud tedy zaparkujete zde na Posterně, můžete se během 15 minut dostat až na vrchol k pevnosti. Z Piazza Campello se po silničce dostanete na stanici zeleného eskalátoru Giro della Rocca a výtahem vyjedete k pevnosti. Tady doporučuji navštívit a obejít pevnost a vydat se ke slavnému mostu Ponte delle Torri. Pak po zelené sjedete k bazilice (Duomo) a pěšky dojdete opět na Piazza Campello. Část města mezi parkovištěm a Piazza Campello nás nenadchla, raději si prohlédněte horní část města a pak se vraťte k autu a vyjeďte si do posvátného lesa nad Spoletem (o tom bude následující příspěvek).

Na tomto odkazu najdete mapku Spoleta: https://www.pixe.it/wp-content/uploads/spoleto_mappa.jpg

Město Spoleto patří k řadě historickým městeček v Itálii. Historie sahá do římských dob, kdy ale bylo město hlavně překladištěm. Větší význam mělo od 14.století, kdy se stalo součástí církevního státu. Mezi nejvýznamnější památky patří právě pevnost Rocca, která byla založena jako papežský hrad kardinálským legátem Albomozem. Zajímavostí je, že byla krátce ve vlastnictví slavné Lukrezie Borgie. Většinu času byla pevnost jedním z opěrných bodů církevního státu (a to až do rok1860), nakonec sloužila do roku 1982 jako vězení. V současné době je přístupná a je zde zřízeno muzeum. Z pevnosti je nádherný výhled na celé okolí.

Historická pevnost nad Spoletem

Pohled z pevnosti na pohoří u Assisi

Vysoké zdi pevnosti působí monumentálně

V pozadí slavné Monte Subasio nad Assisi

Další zajímavostí je most Ponte delle Torri, který vede přes propast řeky Tessino právě k pevnosti. Most je vysoký 80 m a 230 m dlouhý, vznikl ve 13. nebo 14.století, avšak působí se svými 10 oblouky spíše římsky. Fungoval kdysi jako akvadukt, nyní je přístupný jako klasický most. Výhledy z most na pevnost a celé okolí jsou kouzelné, my jsme bohužel tento most nenavštívili, vy ho rozhodně nevynechejte.

Ponte delle Torri

Údolí řeky Tessino

Údolí řeky Tessino

Pod pevností

Výhled z pevnosti na baziliku

Po návratu k pevnosti sjedeme opět eskalátorem ke slavné bazilice. Oficiálně se jmenuje Cattedrale di Santa Maria Assunta, ale spíše se označuje jako Duomo di Spoleto. Česky se jedná o Nanebevzetí Panny Marie. Katedrála byla postavena v roce 1175 v románském slohu na místě původního kostela, který zničil císař Fridrich Barbarossa, slavný Rudovous. Katedrála je opravdu nádherná a monumentální, v průčelí najdeme celkem 8 rozet, typických pro tehdejší dobu, uvnitř byla ale přestavěna v období baroka. Pozoruhodné jsou barevné fresky od slavného renesančního malíře Fillipa Lippiho – je zde umístěn cyklus 4 nádherných fresek Storie della Vergine, u nichž nejpůsobivější je centrální část s názvem Korunovace Panny. Další částí jsou Narození, Zvěstování a Smrt. Všechny fresky jsou výjevy ze života Panny Marie a jedná se o Lippiho poslední dílo.

Slavná bazilika ve Spoletu

Náměstí před bazilikou

Interiér baziliky se slavnou Lippiho freskou

Detaily Lippiho fresky

Detaily Lippiho fresky

Detaily Lippiho fresky

Strop v bazilice ve Spoletu

Výzdoba katedrály ve Spoletu

Výzdoba katedrály ve Spoletu

Nejstarší část interiéru baziliky

Nejstarší část interiéru baziliky

Po prohlídce baziliky doporučuji opět použít eskalátory a vrátit se na parkoviště a zbytek dne věnovat některém z dalších v míst v okolí. Nabízí se posvátný les Monteluco, městečko Trevi, Montefalco nebo Bevagna. My jsme se vydali právě do posvátného lesa a večer do městečka Bevagna, o tom ale budou zase další příspěvky. Pokud se vydáte dále do města, pak nejvíce obchůdků a kaváren najdete právě kousek od katedrály, čím níže, tím se městečko mění v klasické starobylé město, které žije spíše životem místních obyvatel než turistů.

Klasická ulička v historickém Spoletu

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..