Víte, kde se nachází Loreto se slavnou Svatou chýší?

Po Římu a Vatikánu třetí nejvýznamnější poutní místo Itálie. Vždyť se zde nachází slavná Svatá chýše, údajný dům Panny Marie, přenesený podle legendy ve 13.století z Nazaretu do Itálie. Po vzoru této chýše byly později stavěny kopie loretánské kaple po celé Evropě. To je slavné Loreto, které se svou polohou jen 6 kilometrů od pláží Jaderského moře představuje ideální výletní místo při dovolené u moře. Tak nezapomeňte a při vaší dovolené jej určitě navštivte.

Booking.com


Při cestách do zahraničí nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Já používám tento srovnávač, vřele doporučuji.

Do Loreta jsme zavítali po koupání na pláži v Numaně, odkud je vzdálené zhruba 20 minut. Ještě blíže je to do některých středisek, která jsou již v rovině – Porto Recanati například je vzdálené asi 6 km. Samotné Loreto je však položené na kopci a je z něj nádherný výhled na moře a na celý park Conero. V Loretu se nám podařilo zaparkovat na bezplatném parkovišti, ale počítejte zhruba s 10 minutami chůze do historického centra. Sice máte u parkoviště centrum, jak se říká, hned za rohem, ale cesta vede do kopce a obchází mohutné hradby. Naše filozofie ale je obvykle taková, že těch 10 minut za ta eura stojí.

Mapa centra Loreto

Mapa okolí Loreta

Poloha Loreta

Tak a teď tedy konkrétně k parkování: Příjezd od dálnice nebo silnice SS16 (hlavní silnice spojující Anconu s Pescarou) je do kopce přes asi dvě serpentiny. Následuje příjezd k hradbám a křížovatka, kde odbočuje jedna silnička nahoru do další serpentiny a druhá doleva dolů prudce z kopce. Tato silnice se jmenuje Viale Ungheria a je sem i značené parkoviště. První je vlevo hned za křižovatkou a je placené (a docela dost), pokračujeme dolů a zde máme dvě možnosti – první je odbočit hned další odbočkou doleva a kousek za odbočkou najdeme parkoviště (toto je přes nás neověřené) a druhá možnost je pokračovat dolů na další křižovatku (je zde stopka) a hned za ní najdeme druhé parkoviště, které je zdarma (Via Don Orlando Borromei) – toto je přes nás (2018) ověřené. Omlouvám se za nudný popis, ale často nás čtenáři prosí o podrobné popisy parkování.

READ  Parco del Conero - ojedinělé útesy na severu Itálie - část první: Výlet k vyhlídce Belvedere Sud

Cesta do města je tedy do prudkého kopce – vrátíme se na první křižovatku a pokračujeme kolem hradeb nahoru po Via Don Giovanni Minzoni k bráně Porta Marina, kde již vstoupíme do historického středu města.

Zadní část baziliky

Co tedy v Loretu uvidíme?

V prvé řadě samozřejmě slavnou baziliku (Basilica della Casa Santa). Tuto monumentální stavbu nemůžete minout, tvoří dominantu celého města. Projdete bránu Porta Marina a historickou uličkou stoupáte kolem monumentální baziliky a hledáte ten správný vchod. Nejprve minete malou boční kapli, do které je samostatný vstup a poté přijdete na náměstí, kde se před vámi ukáže bazilika v celé kráse. Bazilika je nádherná, jen je třeba dodržovat zásady pro vstup – nesmí se tu fotit a je to opravdu přísně střeženo. Dokonce jsme byly svědky, jak pro jednoho z turistů přijela policejní hlídka a odvezla jej na stanici. Dále se zde nesmí s holými rameny, ale na rozdíl od jiných kostelů, zde dostanete šál na zahalení a nemusíte nosit svůj.

Bazilika patří k nejposvátnějším stavbám v Itálii. Uvnitř totiž stojí Santa Casa – Svatá Chýše – dům Panny Marie. Podle legendy byla Svatá Chýše přenesena v roce 1291 anděly z Nazaretu do dnešní Rijeky v Chorvatsku. Následně se přesunula přes Jaderské moře na druhou stranu do Itálie do lesa u Ancony a pak popoletěla kousek dál k městečku Recanati (mimochodem úžasné město, co se polohy na kopci týče – vzdálenost z Loreta cca 30 minut). Tolik legenda. Realita je asi taková, že svaté kameny z domu Panny Marie nechal převézt z Nazaretu jeden epeirský despota jako svatební dar pro svou dceru a z nich byla tato stavba opět v Itálii složena.

Svatá chýše je takový samostatný domeček, který je ukrytý uvnitř baziliky. Vypadá nenápadně, ale je cílem poutníků s celého světa, stejně jako zpodobnění Černé Matky Boží, jejíž soška od 16.století zdobila baziliku. Bohužel v roce 1921 shořela, a tak byla nahrazena soškou novou. Černé Madony byly pokládány za obzvláště zázračné, proto její přítomnost ještě podtrhuje zázračnost tohoto místa. Na naši dceru rozhodně toto místo udělalo dojem.

READ  Poustevna sv. Františka u Assisi - Eremo delle Carceri

Od náměstíčka s bazilikou vede úzká romantická ulička s kavárnami a bary, kde je příjemné posezení, ale jinak Loreto je hlavně bazilika. Takže si ji maximálně užijte, nic moc tu jinak nenajdete.

Ulička vedoucí k bazilice

Ulička vedoucí k bazilice

Kašna před bazilikou

Kašna před bazilikou

Vchod do baziliky

A tady je celá bazilika

A tady je celá bazilika

Pouliční umění před bazilikou

Pouliční umění před bazilikou

Pouliční umění před bazilikou

Boční přístavba u baziliky je také nádherná

Boční přístavba u baziliky je také nádherná

V boční kapli

No, a protože se v bazilice opravdu nesmí fotit, ještě foto z interiéru – foto nic moc, ale jinak Svatá Chýše je střežená jako státní poklad.

Svatá Chýše v Loretu

Booking.com

2 komentářů

  1. Dobrý den,
    chci se zeptat, jestli nemáte nějaké reference na společnost ItaliaTravel, chceme s nimi vyrazit do Bibione, právě i s prckama, tak aby vše bylo v pořádku. A ještě jeden dotaz, ten se týká jízdy v autě… našemu staršímu bývá v autě špatně, Itálie to je samá zatáčka, asi si dost užije. Nemáte nějaké tipy, jak s tím bojovat, kromě prášků… ?

    1. Dobrý den, my nemáme zkušenosti s žádnou CK, jezdíme po vlastní ose, ubytování hledáme přes Booking.com nebo přímo. Našim dětem se také dělá špatně, snažíme se to řešit pomocí žvýkaček, docela to pomáhá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..